Klimatske promjene i gubitak biološke raznolikosti najvažniji su ekološki izazovi današnjice. Sustavi hrane doprinose s 80% globalne deforestacije i odgovorni su za 29% globalnih emisija stakleničkih plinova (GHG). Rješavanje ovog problema zahtijeva hitnu akciju i odgovornost je svakoga da spriječi štetan utjecaj koji proizvodnja može imati na planet. Unutar naše matične tvrtke, Nestlé, dobro napredujemo u smanjenju utjecaja naših operacija, a Nestléom postavljanja jasan cilj postizanja nultih emisija stakleničkih plinova do 2050. godine.
Mi smo na misiji smanjenja našeg utjecaja na planet, želimo postići nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine i započeti put prema obnavljanju naše zemlje i oceana.
Postizanje nulte emisije ključno je za održivost tvrtke Purina
Nabava i obnova
Nabava je bitan dio našeg puta prema nultoj neto emisiji, a implementacija novih načina uzgoja sastojaka može nam pomoći u uspjehu. Osim toga, želimo ići dalje od jednostavnog smanjenja našeg utjecaja i raditi prema regenerativnom pristupu.
Proizvodnja i logistika
Nije iznenađenje da proizvodni i logistički procesi generiraju emisije stakleničkih plinova. Naš fokus na povećanju učinkovitosti proizvodnje, korištenju vrste energije u našim tvornicama te efikasnijem transportu proizvoda od točke A do točke B doprinose ostvarenju našeg cilja nulte neto emisije.
Obnovljiva električna energija može se stvarati iz različitih izvora, uključujući vjetar, sunčevu energiju i hidroelektranu. Tvornice Purine kupuju električnu energiju iz obnovljivih izvora putem različitih metoda.
Transformacija našeg portfelja proizvoda
Sastojci koje koristimo doprinose emisiji stakleničkih plinova, uključujući način na koji se proizvode i obrađuju. Tijekom sljedećih nekoliko godina poduzet ćemo korake kako bismo preoblikovali naše recepte kako bismo smanjili naš utjecaj kroz bolju upotrebu i odabir resursa.
Kupci i dalje očekuju od Purine da pruži proizvode najbolje klase koji pružaju zdravlje, okus i užitak njihovim ljubimcima i mi imamo svaku namjeru održati kvalitetu naših proizvoda. Nastavak pružanja kvalitetne prehrane za kućne ljubimce uz smanjenje utjecaja na klimu je srž onoga što radimo. Kliknite na sastojke u nastavku kako biste saznali više o nekim našim inicijativama.
Na primjer, 99% soje koju trenutno koristimo dolazi iz odgovornih izvora, a izvor se može provjeriti.
Također pomažemo proizvođačima žitarica da pređu na regenerativnu poljoprivredu.
Kao dio naših nastojanja za održivost, surađujemo s ribarima kako bismo unaprijedili prakse ribolova. Mi smo dio Partnerstva za održive ribarstvo kako bismo procijenili izvore naše ribe, s 86% naših sastojaka morskih plodova odgovorno nabavljenih do kraja 2021. godine. Naš je cilj da do kraja 2030. godine 100% naše ribe potječe iz odgovornih izvora.
Također istražujemo nove izvore proteina, poput bobica ili insekata, kako bismo ponovno uspostavili ravnotežu između životinjskih i biljnih proteina, istovremeno pružajući hranjive proizvode.
Istražujemo rješenja s više cirkularnih sastojaka, poput Purina Adventurous, gdje smo implementirali inicijativu u Nizozemskoj koristeći višak žitarica iz pivovare koje bi inače propale, pomažući smanjiti otpad.
Ambalaža
Transformacija naše ambalaže igra ključnu ulogu u našem putovanju prema nultoj neto emisiji. Povećanje količine materijala koji se mogu reciklirati i ponovno koristiti ne samo da pomaže smanjiti otpad od ambalaže, već i olakšava recikliranje ambalaže, što može smanjiti emisije stakleničkih plinova.
Ostajemo predani dizajniranju 100% naše ambalaže za recikliranje. Do 2025. očekujemo da će 100% naše ambalaže biti ponovno upotrebljivo ili reciklabilno.
Od sada ćemo se fokusirati na smanjenje količine jednokratne ambalaže i nastojati učiniti svu našu ambalažu reciklabilnom ili višekratnom. Naš cilj je da 100% plastične ambalaže bude dizajnirane za recikliranje. Do 2025. očekujemo da će biti više od 95% toga. Također ciljamo smanjiti upotrebu neobrađene plastike za trećinu do 2025. godine. Također radimo na smanjenju broja slojeva različitih materijala i kompleksnosti tih materijala kako bismo našu ambalažu učinili lakšom za recikliranje. Smanjenje upotrebe neobrađene plastike i povećanje korištenja recikliranih materijala doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova.
Naravno, čak i kada je sva naša ambalaža dizajnirana za recikliranje, i dalje je bitno imati pravu infrastrukturu koja će omogućiti prikupljanje i recikliranje pakiranja od strane lokalnih vijeća kako bi se kompletirao proces. I čak kada je lokalna infrastruktura na svom mjestu, ponekad je potrebna i pomoć od ljudi koji kupuju naše proizvode, na primjer razdvajanjem ambalaže ili odlaganjem na reciklažna mjesta.
U partnerstvu s dobavljačima, stvaramo nove, manje kompleksne materijale za pakiranje. Na primjer, vrećice Gourmet Mon Petit Intense i vrećice Felix Soups koriste jednu vrstu materijala i dizajnirane su za recikliranje. (1) Istovremeno, istražili smo i alternativna rješenja pakiranja, poput pilot projekta koji uključuje punjive dozatore u Švicarskoj. (2) Kako biste nam pomogli u recikliranju, možete pronaći informacije o većini naših proizvoda na sljedećoj poveznici! Više od 78% naših proizvoda već je dizajnirano da bude moguće reciklirati. Molimo vas da se strpite, radimo na preostalom dijelu!